Skip to main content

Expositie leerlooierij Mombers

Op woensdag 27 maart opent in de zogenoemde politiegang achter onze heemkamer in het souterrain van het Huis van Waalwijk aan het Raadhuisplein, een expositie over leerlooierij (later leerfabriek) Mombers.

Lambertus Mombers, de grondlegger van het bedrijf, vestigde zich in 1857 als zelfstandig leerlooier in Waalwijk. In eerste instantie huurde hij een looierij, in 1873 liet hij aan de Grotestraat 128 een eigen bedrijfspand bouwen. Het bedrijf werd in de jaren die volgden verder uitgebouwd door zijn zonen, kleinzonen en achterkleinzonen die uiteindelijk overschakelden van leer op zemen en kunststofproducten. 

Op het ketelhuis na, zijn de fabrieksgebouwen in 1996 allemaal gesloopt. Met behoud van heel veel originele details, bouwde Wim Mombers om het ketelhuis heen toen een prachtig kantoorpand annex atelier aan het huidige adres Grotestraat 132A. Foto’s van het interieur van dit gebouw zijn ook onderdeel van de expositie. 

De tentoonstelling is t/m eind april op de woensdagmiddagen van 13.30 tot 15.30 uur te bekijken (ingang aan de rechterzijde van het gebouw), toegang gratis.  

U kunt de expositie in dezelfde periode ook bezoeken op zaterdag- en zondagmiddagen, tussen 13.00 en 17.00 uur. LET OP: toegang in het weekend via de hoofdingang aan de voorzijde van het Huis van Waalwijk! Uiteraard is ook dan de entree gratis.

Foto: Lederfabriek Mombers, gezien vanuit de Kerkstraat, 1939 (collectie Streekarchief Langstraat Heusden Altena, fotonr. WAA96109)