Skip to main content

Heemkamer Huis van Bewaren

Bezoekadres:
Heemkamer Huis van Bewaren
Raadhuisplein 2
5141 KG Waalwijk

(We hebben hier géén brievenbus, voor post dus graag het postadres gebruiken!)

Openingstijden:
Woensdagmiddag van 13.30-15.30 uur en op afspraak.

(Neem voor het maken van een afspraak contact op met het secretariaat)

Heemkamer ‘Huis van Bewaren’ is gevestigd in het souterrain van het ‘Huis van Waalwijk’ (het voormalige raadhuis) aan het Raadhuisplein te Waalwijk. De ingang bevindt zich aan de oostzijde van het gebouw; het gaat om de deur die je ziet als je via het Raadhuisplein naar het Stadhuis aan de Winterdijk gaat.

Sinds augustus 2017 hebben wij ook de beschikking over een expositieruimte waar geregeld uiteenlopende exposities te zien zijn.

Van 1932 tot 1958 was het souterrain van het oude raadhuis het domein van de Waalwijkse gemeentepolitie. Waar nu de heemkamer is, was toen de zogenoemde cellenruimte, met drie politiecellen om de plaatselijke ‘boeven’ achter slot en grendel te zetten.
In 1958 verhuisde het politiebureau naar het naastgelegen pand Raadhuisplein 5, de cellenruimte bleef echter in gebruik tot de politie in 1978 haar intrek nam in een nieuw bureau (mét cellencomplex) aan de Taxandriaweg. Van 1978 tot 1986 deed de cellenruimte aan het Raadhuisplein dienst als studiezaal voor het gemeentearchief. Na de verhuizing van het gemeentearchief (eveneens naar Raadhuisplein 5) werd ook dit deel van het gebouw ingericht als kantoorruimte voor de ambtenaren van de gemeente Waalwijk. Toen in 2010 het Stadhuis aan de Winterdijk werd betrokken, maakte men van de voormalige cellenruimte een bewaarplaats voor een gedeelte van het dynamisch archief van de gemeente.

Begin 2016 werden de dossiers elders opgeborgen en kwam de ruimte beschikbaar voor de heemkundekring.
In samenwerking met de gemeente gingen vrijwilligers van De Erstelinghe aan de slag met het uitvoeren van een aantal werkzaamheden. Zo kregen bijvoorbeeld plafond en muren weer dezelfde kleuren als in 1932. Twee politiecellen zijn nu in gebruik als opslagruimte, de derde is weer ingericht als politiecel.

Met een verwijzing naar de huidige naam van het gebouw (Huis van Waalwijk) en een knipoog naar de vroegere functie van het lokaal (het ‘bewaren’ van de arrestanten) heeft het bestuur van De Erstelinghe besloten de heemkamer ‘Huis van Bewaren’ te noemen.

En in het oorspronkelijke politiebureau worden de herinneringen aan Waalwijks historie niet alleen bewaard, maar ook levend gehouden!

Het uit 1932 daterende gebouw is sinds 2023 ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Ben je wat minder goed ter been, klop dan even op het raam, dan laten we je zien welke ingang je kunt gebruiken om met de lift binnen te komen.