Skip to main content

Om nooit te vergeten en Kapitein André

Om nooit te vergeten, een documentaire van Stichting Pelicula met enkele persoonlijke verhalen die zich afspelen in Noord-Brabant vanaf september 1944. Een van die verhalen gaat over de gebeurtenissen in Waalwijk op 6 september 1944 en werd vorig jaar voor de camera verteld door Michel Hooijmaaijer. De familie Hooijmaaijer woonde indertijd op de Markt en vanuit de erker op de bovenverdieping was de toen 17-jarige Michel ooggetuige van het drama op het Raadhuisplein.

Wie was kapitein André? Deze film, gemaakt door Videofilmclub LAS ’79, gaat over de Verzetsgroep André, die vanaf het begin van de oorlog, tot ver na de bevrijding in de regio actief is geweest. Kapitein is de rang die leider André, schuilnaam van Jos van Wijlen, na de bevrijding werd toegekend Het verzet begon klein, maar is gedurende de oorlog steeds verder uitgegroeid.

Vanaf 18.45 uur zijn op het scherm foto’s te zien van de Waalwijkse oorlogsslachtoffers en in de aula van BaLaDe is een tentoonstelling ingericht met foto’s van de drie bevrijdingsfeesten die Waalwijk gevierd heeft.

Woensdag 29 april 2015, aanvang 19.30 uur (zaal open vanaf 18.45 uur).
Wijkcentrum BaLaDe, Balade 1, toegang gratis.

Michel Hooijmaaijer tijdens de opnames van 'Om nooit te vergeten'