Skip to main content

Klopkei 3e kwartaal 2023

Hoewel de landbouw in Waalwijk van weinig betekenis is, wordt de stad in 1891 door de Noordbrabantsche Maatschappij van Landbouw tóch  gevraagd om een landbouwtentoonstelling te organiseren. Na een ietwat moeizame start slaagt het aangetreden ‘uitvoerend comité’ er in van de tentoonstelling een grote happening te maken. De belangstelling van het publiek is groot en de nabeschouwingen in de landelijke pers zijn meer dan lovend. En heel uniek zijn de bij het artikel van Ad Nijssen afgedrukte foto’s, die de Bossche fotograaf Pierre Weijnen op het feestterrein gemaakt heeft!

 ‘Vaders & zonen’ is de titel van de bijdrage van (klein)zoon Jean-Pierre Beerens over de bedrijven van zijn grootvader en vader. Samen met de familie Vermeer is de familie Beerens zo’n 60 jaar actief in de productie van en de handel in leer. Vermeer & Beerens, chroomlederfabriek Holland en (ledermaatschappij) Lema zijn de namen van hun bedrijven.

 In het tijdschrift ‘De camera’ verschijnt in 1913 een artikel over fototochten in Waalwijk en omgeving. Bijna tot zijn eigen verrassing moet auteur Cornelis Vreedenburgh Jr. constateren dat de omgeving van ‘die schoenmakersplaats’ elke camera waardig is. Zijn tips voor zowel de mogelijke routes als voor de instellingen van de fotocamera leest u in deze Klopkei.

Een wel heel bijzondere schenking van kringloopbedrijf Twiddus is aanleiding geweest voor het ontrafelen van de bedrijfsgeschiedenis van het beroemde kleermakersbedrijf De Greeff-Verwiel uit de Grotestraat. Met tot besluit nog een Waalwijkse vlaggenparade, de geschiedenis van de Burgemeester van der Klokkenlaan en het rijksmonument Grotestraat 182-184.